amc-aspects.com|technostroi.com|atlas-style.com|beautifulhouses.eu|wamjournal.com
БългарскиRussianItalianEnglish
 
print magazineAMC Aspects
Аrchitecture Мanagement Сonstruction

Обект: ВОДЕН КОМПЛЕКС Плувни басейни със снек-бар и ресторант, гр.Сапарева баня, община Сапарева баня
РЗП: 1600 кв.м
Част: Архитектурна
Проектант: Архитектурно студио ”АМФИОН”, арх. БОРИСЛАВ БОГДАНОВ

Новият комплект от плувни басейни със снек-бар и ресторант в Сапарева баня създава великолепни условия за планински и балнео туризъм. По чудесен начин той интегрира водния парк в екологично чистата природна среда и помага за развитието на общината, превръщайки я във все по-атрактивна дестинация. Комплексът олицетворява близката връзка на водния парк с планината - живописно разположените басейни и богато озелененият терен хармонират с духа на курортния град, който е изходен пункт за множество туристически маршрути, излети и екскурзии по екологични пътеки. Единственият гейзер на Балканите, чиято минерална вода е една от най-топлите в България с доказани лечебни свойства, е уникалното богатство на района.

Комплексът се намира в началото на Сапарева баня, на юг граничи с главния път, който преминава през централната част на града, а на север - с основна пътна артерия. На изток е реновираната градска баня. След окончателното му завършване комплексът ще предлага голям басейн за възрастни, по-малък детски басейн и контрастни басейни със студена и гореща вода с необходимите съблекални и душове. Големият басейн може да се използва както за спорт, така и за релаксация чрез джакузито към него с хидромасажни дюзи, водопад и хидромасажни лежанки. Детският басейн привлича с оригиналната си форма, разделението на две дълбочини в зависимост от възрастта на децата и детските пързалки. В непосредствена близост ще бъде изградена площадка с пясъчник и съоръжения за игра и развлечения. Комплексът налага нов, различен подход в проектирането на басейни, като целта е да се създаде по-скоро клуб за малък брой гости (около 200) с всички удобства за тяхната почивка, а не масово посещаван обект. Акцентирано е върху водните атракциони и удобства. На разположение на гостите са двете джакузита с хидромасаж, водопад, атракционен мост, гейзер, изкуствен бряг и пещера с четири хидромасажни лежанки. Помислено е и за любителите на СПА процедурите, като са осигурени външно джакузи с минерална вода с тепература до 40 градуса и контрастен студен басейн. Те имат благоприятно въздействие върху нервната система и се използват като ефикасен метод за засилване на кръвообращението. Разположени в близост до входа на комплекса, до съблекалните и ресторанта, те ще работят целогодишно, като ще допълват намиращата се в съседство реновирана минерална баня, разполагаща със закрити басейни и СПА център. В югозападния край на комплекса има заведение за обществено хранене от 380 кв.м. с модерна и уютна атмосфера. На горния етаж е разположен ресторант с отделен вход от основната улица. Залата за гости е решена като едно пространство, развито във височина, което дава възможност за сепариране и отделяне на самостоятелни кътове. Интериорът е съвременен, с доминиращи естествени материали. На долния етаж е снек – барът с места за хранене, а достъпът до него е откъм вътрешната част на комплекса. Зареждането на двете заведения става чрез отделен сервизен вход на долното ниво.

Сградата отговаря на най-високите съвременни изисквания за енергоефективност. Това е постигнато както чрез влагане на модерни естествени материали, фасадни системи, дограма и инсталации, така и с помощ на архитектурната организация на пространствата. Отделните галерии са организирани около въздух, който дава височина и създава условия за естествена вентилация през лятото, а през зимата акумулира слънчева енергия. Отоплението и климатизацията са с възможност за използване на геотермална вода като източник на енергия. Голямата камина в залата на ресторанта създава настроение и уют и подпомага отоплението.

Амбициозната цел е комплексът да се превърне в символ на града, който да промени живота на региона, привличайки стотици туристи. Изграждането му е един от малкото опити у нас да се използва пълноценно геотермалното богатство в района на Софийското поле, като едновременно с това се създаде уникална атракция за посетителите.

Текст: арх. Борислав Богданов