amc-aspects.com|technostroi.com|atlas-style.com|beautifulhouses.eu|wamjournal.com
БългарскиRussianItalianEnglish
 
print magazineAMC Aspects
Аrchitecture Мanagement Сonstruction

Проект: 3XN
Държава: Ангилия
Площ: 13.000 m2

Новият музей на Ливърпул по проект на архитектурно студио 3XN


Инвеститор: National Museums Liverpool
Инженер: Buro Happold
Размер: 13.000 m2
Снимки: Pete Carr, Phillip Handforth, Richard White

На 19-ти юли т. г. в Ливърпул отвори врати най-големият музей, строен в Обединеното кралство за последните 100 години. Разположен е в резерват на Юнеско за световно наследство, в близост до известните „Три Грации“. Той ще разказва историята на едно от най-важните пристанища в света и ще служи като пресечна точка между историята, хората, живеещи в Ливърпул и гостите от цял свят, посещаващи града. И не само това, но ще показва и културните влияния на този космополитен град, като например феномена Бийтълс. Голямото предизвикателство за проектирането на новия музей е било напълно осъзнато от архитектурно студио 3XN с главен архитект и арт директор Ким Херфорт Нилсен.

„Това е един от най-големите и престижни проекти на студиото 3XN в неговата 25- годишна история- споделя арх. Ким Херфорт Нилсен.- Дизайнът на музея е резултат от много взискателен процес за нас. От голямо значение в работата ни бе изучаването на градската история, за да се разбере потенциала на историческата местност, където се намира музея. Също така, отделихме изключително внимание и на мнението на гражданите.”

Резултатът, постигнат от архитектите, е динамична ниска структура, която влиза в диалог с по-високите исторически сгради покрай пристанищната алея. Тази връзка улеснява постигането на модерно и живо градско пространство. Дизайнът напомня търговските кораби, които едно време са изпълвали пристанището на Ливърпул, докато релефната фасада допринася за нова интерпретация на историческите архитектурни детайли в „Трите грации“. Музеят е разположен по река Мерсей в центъра на Ливърпул и ще служи за връзка, която физически обединява крайбрежната алея с Albert Dock, където днес се намират ресторанти, музеи и бутици. Външните пространства около него предлагат страхотни гледки към водата и са място за среща на местните жители и гостите на града.