amc-aspects.com|technostroi.com|atlas-style.com|beautifulhouses.eu|wamjournal.com
БългарскиRussianItalianEnglish
 
print magazineAMC Aspects
Аrchitecture Мanagement Сonstruction

На 03.11 се състоя награждаването на победителите в организирания от ЕТЕМ конкурс Re-skin R/evolution в рамките на Sofia Architecture Week 2011 в Перформ бизнес център. Темата на конкурса бе „Облечете сградата, която вие желаете”, а десетте номинирани проекта бяха изложени и представени от създателите http://www.amc-aspects.com/administrator/index.php?option=com_content#си по време на творческата работилница на ЕТЕМ. Асен Игнатов и Милица Петрова с концецията си „Smart Space 5в1” получиха голямата награда, подготвена от организаторите на конкурса.

«RE-SKIN R/EVOLUTION е новият етап от развитието на корпоративната концепция на ЕТЕМ. Време е за равносметка – да преразгледаме старите материали, които в момента използваме за сградната обвивка. Трябва да се замислим за техните функции, свойства и очакваните резултати. Развитието трябва да е насочено към нови приложения и начини за изграждане на сградната обвивка. Важно е да се преосмислят основните физични закони, свързани със свойствата на материалите и да си дадем отговор на въпроса дали използваме отговорно най-употребяваните в момента материали, дали е възможно рециклирането им, дали използваме достатъчно местните ресурси. За нас организацията на подобни инициативи, подкрепящи студентската общност и младите специалисти е много важна, ценим техните идеи, които не са обременени с тежестта на рутината», коментира инж. Венета Новакова.

Проектът ‘Smart Space 5в1’ е идея за иновативна фасада, създаваща мобилно пространство, отговарящо на нуждите на своите обитатели, предоставяйки им множество от възможности и комбинации. В ежедневието ни фасадата все още представлява равнинен елемент, фикасирана сградна обвивка – или плътно за изява на архитектурните естетически възгледи.


Тази разработка е алтернатива на стереотипа за фасада, изпълняваща не само ограждаща, но и други функции адекватни на съвремения динамичен начин на живот - обвързани специфични пространства за различни часове от деня, сезони, климатични условия и др.
Пред фасадата са поставени следните провокации:
1. Търси се енергоефективна фасада, но не окичена със соларни панели и вятърни мелници, а ''умно'' пространство, което се трансформира- вентилира и отоплява по необходимия и достатъчен минимум, за дадена ситуация.
2. Safe house- сграда, защитена при отсъствие на обитателите- например лятна вила, но максимално отворена и свързана с околната среда -почти незабележима през лятото.
3. зелена фасада, но не посредством вертикална градина с пълзяща и висяща растителност, а истинска градина –естествен буфер между външното и вътрешно пространство (мобилна зимна градина част от интериора или екстериора на жилището).
4. Мултифункционалност на пространствата- отговарящи на почти всички необходими помещения – просторена дневна, офис, спалня с градина и др.
5. Насочихме се към модулност на решението,за олесняване на изпълнението, но същевременно искахме да включим разнообразие от материали, създаващи безкрайно множестово от комбинации на различни пространства.