amc-aspects.com|technostroi.com|atlas-style.com|beautifulhouses.eu|wamjournal.com
БългарскиRussianItalianEnglish
 
print magazineAMC Aspects
Аrchitecture Мanagement Сonstruction

Архитекти, колективи, студиа

НАЙ-ПРЕСТИЖНАТА СРЕЩА НА БИЗНЕСА С БЪЛГАРСКИТЕ АРХИТЕКТИ

„Синергия на производители и архитекти” – най-престижната творческа среща на бизнеса с изявени представители на българската архитектура, отпразнува своя петгодишен юбилей. От 6 до 8 юни в един от елитните български курорти Банско за пети пореден път се проведе ежегодното събитие, емблематично вече за българското бизнес пространство. Родената преди пет години иновативна идея на „Хенкел България”, развита и осъществена със съдействието на „АрхМедия” и привличаните през годините фирми-участници, се оказа изключително витална. Благодарение на таланта, креативността и ентусиазма на първите, техният творчески порив се превърна в най-елитното ежегодно събитие, на което българският бизнес среща българските архитекти, дизайнери и проектанти.

Петата юбилейна среща, благодарение на усилията и огромното желание на организаторите – „Хенкел България”, „Грое АГ България”, „Рейнарс Aлуминиум България ”, „Шнайдер Електрик България”, „Монтажи 64” „Призма”, „Матракс”, с организационното и медийно партньорство на „АрхМедия” бе незабравимо професионално и емоционално изживяване, своеобразен връх на една идея, която вече е получила признание и извън границите на България. Защото е вписана в международния календар на главните събития, които фирма „Хенкел” провежда в различни части на света. Традиционно бе присъствието на участници и гости от чужбина. Тази година кръгът на поканените бе разширен с представители на български инвеститори и строителни фирми.

„Кемпински хотел Гранд Арена” Банско предложи чудесни условия за делова работа и почивка. В конферентна зала „Олимпия” аудиовизуалното представяне на новите продукти и технологии на фирмите и презентационните им експозиции грабнаха вниманието на присъстващите. Безспорна заслуга за това имат творческите екипи, начело с управителите на фирмите, които винаги много професионално и същевременно оригинално подготвят участието си. В изложенията бяха използвани демонстрационни похвати и състезателни елементи, които впечатлиха участниците и донесоха награди на правилно отговорилите.

Екипът на „Хенкел” България даде началото на конферентната част с презентацията на Николай Мравов „Нови продукти в областта на хидроизолациите и фасадните покрития”, която по традиция прикова вниманието на участниците. Елегантното решение за хидроизолации, продуктите и системите за хидроизолиране като водонепропусклив бетон, хидроизолационни шламове, мазилки и замазки, битумни покрития и хидроизолационната мембрана Ceresit CL 69, както и новата продуктова линия VISAGE бяха посрещнати с интерес. Другата новост, която поднесе „Хенкел” България, бе обявяването на пилотния проект „Архитектурен конкурс – „Фасада Ceresit 2014”, който ще отличава най-новаторските проекти за фасада в 3 категории: жилищни сгради – завършени и незавършени и нежилищни сгради. Екипът на фирмата има амбицията да го превърне в един от най-престижните конкурси в страната.

„Грое” България в лицето на презентиращия Димо Димов поднесе интересно и оригинално експозе за развитието на фирмата от създаването й до настоящото й налагане на пазара като най-големият световен производител на смесители за баня. За 100 години продуктите на „Грое” са получили 100 световни награди за дизайн. Демонстрирана бе най-новата серия SENSIA в разновидностите й, получила международна награда за дизайн за цялостна интелигентна система за дигитално управление на банята с функции за пълнене на вана, температура на водата, звук, светлина, парна баня и др. Показани бяха и нови идеи за идеалното съотношение между мивката и смесителя – решенията GROHE BESTMATCH, GROHE BLUE PURE за филтрирана, слабо и силно газирана вода, както и новата серия електронни смесители, които се пускат от разстояние чрез докосване до общата тръба на опакото на ръката. Те са икономични, вандалоустоайчиви и са във високия и ниския ценови сегменти. Представени бяха и други иновативни продукти на фирмата, предизвикващи усмивка с нестандартните си решения.

Радослава Радева от „Шнайдер Електрик” концентрира своята презентация върху темата:”Умната къща – футуристична или реална”. Констатацията, че българинът вече намира смисъл в интелигентното управление на дома си, е многообещаваща. На българския пазар „Шнайдер Електрик” предлага най-широк палитров спектър от ключове и контакти. Прегледът на новите интелигентни гами в дизайнерско отношение – ключовете MERTEN, серията UNICA UASS – цяла фамилия от подсерии с различни рамки – от кожа, метал, италиански, който са и най-продаваните, бе посрещнат с интерес . Подчертано бе, че „Шнайдер Електрик” е френска компания, изработваща продукти по италиански стандарт. Оборена бе и още една невярна представа, че продуктовата гама на фирмата е само от високия ценови сегмент. На пазара има серии и за нискобюджетни проекти с марката „Шнайдер Електрик”. Особен интерес сред аудиторията предизвика най-новото улеснение, което фирмата предоставя за удобство на своите клиенти – електронен конфигуратор на български език за избор на продуктите на „Шнайдер Електрик” с параметрите и цените им. Това е готова оферта, която архитектите могат да предлагат на клиентите си. Фирмата е разработила и мобилно приложение за управление на всички функции в дома, което може да се ползва и с мобилен телефон и позволява да се осъществи енергиен мениджмънт.

„Рейнарс Алуминиум” България бяха подготвили своята презентация в две части. В първата Веселин Неделчев, регионален мениджър продажби презентира различни конфигурации и модулни профили на системи хармоника за врати и прозорци – CW50 redesign и Hi-Finity – с минимум профил, максимум стъкло и елегантна дръжка с изчистен дизайн. Представени бяха и дръжките за врати и прозорци Purity, изключителен продукт от иновационен материал, както и новия механизъм за закрепване на дръжките към обкова и др.

Ясен Стефанов, мениджър продажби представи новите библиотеки база данни на „Рейнарс Алуминиум”. Разработени са и шаблони на цветове, а в архитектурния каталог са обозначени базите данни от проекти, строени от „Рейнарс Алуминиум” в различни части на света.

„Призма”– фирма за проектиране, доставка, монтаж и поддръжка на качествени осветителни тела, съоръжения и ел. материали за светлинни решения презентира също в две части новостите, които предлага. Неделчо Димитров, управител, представи сайта на фирмата с 3D обекти и богат избор на марки, дизайнери, аплици, диоди. Партньорството с германската фирма RZB, която сама разработва инструментите за изработване на осветителните тела по напълно автоматизиран способ и осигурява контрол и изпитания, е много добро, защото гарантира прецизна работа и качествена продукция. Спектърът на асортимента на осветителни тела е изключително голям. Инж. Едриан Едрев, управител, изтъкна, че за една година светодиодните продукти вече масово се използват у нас. „Призма” работи успешно с архитектите и инвеститорите и изпълнява техните изисквания, като използва светодиодна техника на немската фирма „ОСМАР”. Дългият списък на изпълнени обекти, които той оповести- паметници на културата, обекти със светодиодно димируемо осветление, светещи осветителни тела в пода, екстериорно осветление съдържаше богата палитра – алуминиеви профили за осветяване на тавани, светодиодно осветление, вертикално осветяване на стени, светодиодни луни, които изместват халогенните и др.

Извън лекционната програма присъстващите получиха презентационни материали и имаха възможност да се запознаят с мостри от продукцията на фирмите „Монтажи 64” и „Матракс”.

По традиция семинарната програма осигуряваше време за индивидуални делови контакти, почивка и СПА процедури. Тази година, извън деловата част, събитието бе особено празнично, юбилейно. Сърдечното посрещане на участниците още с пристигането им се преля в топлата атмосфера по време на тържествената вечеря „Добре дошли, приятели!” в един от най-представителните ресторанти на „Кемпински хотел Гранд Арена” Банско. Поздравителни и благодарствени слова на взаимно признание звучаха заедно с наздравиците и пожеланията за бъдещи успехи. Празничност внесоха музикалните джаз изпълнения и огненото шоу. Приятелската атмосфера, придружена с музика и танци, съпътстваше обедите и вечерите в ресторанта и в Байрактаровата механа с традиционна банска кухня, музика и танци. Кулминация на развлекателната програма бе нощната фиеста в пиано бар „Sing Sing”, където в изискана обстановка, поп и джаз музика на живо, караоке изпълнения и квалитетни питиета всички пяха и танцуваха до зори.

Този формат на сътрудничество между бизнеса и водещи архитекти, дизайнери, инвеститори и строители се утвърди като успешен за презентиране на новите продукти, които водещите фирми предлагат. Индивидуалният подход, чудесната организация, добре поднесената информация за новата продуктова гама на фирмите провокира интереса на присъстващите. Съчетаването на професионалните ангажименти с разтоварваща почивка сред природата, СПА уйкенд и възможност за контакти в неформална обстановка създава здрави професионални и приятелски връзки, които водят до дълготрайно бизнес партньорство. Юбилейното събитие тази година отново доказа, че творческата синергия, която се поражда между участниците, обогатява професионалното общуване и положителните практики

Красимира Иванова

 

На 104 години в клиника в Рио де Жанейро почина световноизвестният бразилски архитект Оскар Нимайер.

Нимайер, който на 15 декември трябваше да навърши 105 години, беше приет в болницата "Самаритано" на 2 ноември заради обезводняване и за да му бъде поставена стомашна сонда. Само няколко дни по-рано, на 27 октомври той напусна същата болница след 11-дневен престой в нея заради обезводняване. През май беше хоспитализиран заради пневмония и обезводняване, а миналата година беше лекуван заради инфекция на пикочните пътища, припомня БТА.

Голяма част от футуристичната столица на Бразилия е проектирана от Оскар Нимайер. Той е създателят и на Самбодрома в Рио де Жанейро, където се провежда прочутият карнавал. Нимайер е участвал и в проектирането на сградата на ООН в Ню Йорк. Носител е на редица отличия, сред които Прицкер (1988) и Принцът на Астурия (1989).

През 70-годишната си кариера Оскар Нимайер е дал своя принос за построяването на над 600 сгради в целия свят, сред които:

Музеят на съвременното изкуството в Нитерой, близо до Рио де Жанейро

Сградата на Националния конгрес на Бразилия

Резиденцията на президента на Бразилия - Паласиу да Алворада.

 
Tuesday, 27 November 2012 14:56

АРХИТЕКТУРА ТЪРСИ КУЛТУРА – ПОСЛАНИЕТО НА SAW 12

На 25 ноември в зала 7 на НДК се състоя официалното откриване на SOFIA ARCHITETURE WEEK 2012. За петгодишното си съществуване организаторите успяха да превърнат събитието от двудневен лекционен семинар в атрактивен фестивал с разнообразна програма, включваща презентации, изложби, дискусии, работилници и творчески срещи за обмяна на опит и идеи.

На отркриването поздравление към съорганизаторите от сп. „Едно”, фондация „Америка за България”, Националтния дворец на културата, КАБ и към всички участници отправи кметът на София Йорданка Фандъкова. В рамките на официалното откриване председателят на КАБ арх. Владимир Дамянов изрази съпричастността на архитектурната колегия към събитието и обяви резултатите от ежегодния електронен конкурс на КАБ за устойчива архитектура в два раздела – реализации и идеи.

Read more...
 

СТУДЕНТСКИ КОНКУРС ЗА ОБЛИКА НА ПЛ. „СЛАВЕЙКОВ”

Дружество „Синтез, интериор, дизайн” към САБ -„Сдружени софийски архитекти” организира на 20 ноември в Централния дом на архитекта в София конференция на тема: „Естетиката на градската среда в София”. Събитието завърши с отчитане на резултатите от съпътстващия я студентския конкурс за идеи „Нова визия за площад „Славейков”. Темата на конференцията провокира интереса на архитектурната колегия и студентската аудитория.

Изнесени бяха докладите:

# „Градската среда във връзка с Общия план на София” - арх. Павел Попов

# „Пешеходните площи – обществено пространство” - арх. Огнян Симеонов

# „Да си подредим града” - арх. Лило Попов

# ”Образование и естетика на градската среда” - проф. арх. Росица Никифорова

# „Градски дизайн и естетика на града – арх. Орлин Давчев

# „Естетика ли е чистотата на града” – алх. Искра Дандолова

# „Ролята на общината при обзавеждане на публичните пространства”

Актуалните теми предизвикаха оживени разисквания по наболели проблеми, за които софийските архитекти търсят решения вече години наред. Изразени бяха различни мнения и становища, направени бяха конкретни предложения, които САБ да осъществи, за да има положително развитие. Активното включване на студентите в конкурса за новия облик на пл. ”Славейков” подсказва, че бъдещите млади архитекти имат не само желание, но и свежи идеи и професионална визия за развитието на градската среда в столицата.

В конкурса участваха 73-ма участници с 39 проекта.

Жури в състав:

проф.арх.Евлоги Цветков – САБ – д-во „Синтез,интериор,дизайн“

художник Божидар Хинков -Съюз на българските художници

арх.Тодор Тодоров – Столична община – гл.архитект район „Средец”

инж. Веселка Симеонова – Столична община и.д.”Пазари запад” ЕАД

арх. Константин Пеев - „ЕКСА“

инж.Наталия Бондаренко - издателство „АРХМЕДИА“- управител

Николай Тодоров - „Градът медиа груп“ - зам.гл.редактор

е номинирало за награждаване 23 проекта.

След обсъждане на номинираните идеи /проекти/ журито е определило следните награди:

• Наградата на САБ – д-во „Синтез,интериор, дизайн“- на проект №25 с автори Александър Къркеланов и Савина Лазарова от ВСУ „Любен Каравелов“

• Наградата на СБХ – на проект №32 с автори НиколайПетров, Любомира Момчева,Матей Гаров и Живка Георгиева от УАСГ

• Наградата на „Пазари запад“ ЕАД – на проект №34 с автори Петя Вацова и Симона Димитрова от УАСГ

• Наградата на „ЕКСА“ АД – на проект №27 с автори Цветослава Петракиева от ЛТУ

• Наградата на АРЕКСИМ – на проект №31 с автор Ръза Явуз от УАСГ

• Наградата на „Архмедиа“ - на проект №1 с автори Елена Павлова и Ива Белева от УАСГ

• Наградата на „Градът медиа груп“- на проект №13 с автори Екатерина Дочева и Малина Малинова от НБУ

 
Friday, 16 April 2010 12:33

Studio

Bistra Popova, Anastas Marchev - Archabits Ltd

Plovdiv, Bulgaria Read more...
 
Friday, 26 March 2010 11:39
Creative portrait

Andrei Bokov

REPRESENTATIVE OF THE NEW LEADERS IN CONTEMPORARY RUSSIAN ARCHITECTURE

Read more...
 
Studio:

G. Evels & S. Papitto – b4architects

Country: Italia
City: Roma
Read more...
 
Wednesday, 19 August 2009 20:16
Studio: JSA
Country: Norway
City: Oslo
Read more...